Hamvas olvasókör

Kedves Barátaink, a Hamvas életmű tisztelői!

2010. második félévében az Ars & Vita Alapítvány a Hamvas Collegium keretében folytatja több éves tevékenységét az életmű ápolása érdekében.

Az Alapítvány a Hamvas olvasókör keretében a művészetről kezdeményez irányított beszélgetéseket. Megtartva a bevált olvasóköri formát, Hamvas Béla művészettel kapcsolatos esszéit ajánljuk elolvasásra, megbeszélésre, értelmezésre.

Az autentikus értelmezéséhez a segítséget – Weiner Sennyey Tibor, dr. Thiel Katalin, dr. Loboczky János, Alföldi László és Marghescu Mária – személye garantálja.

Weiner Sennyey Tibor költő, az Irodalmi Jelen szerkesztője. Első könyve „A természettel való kapcsolat újragondolása” címmel jelent meg. A könyvnek két kiadása volt. Második (vers-napló) kötete: a „Versek a kisházból”, 2007 elejére jelent meg. Harmadik kötete „A tengerszint feletti magasság meghatározása” 2008 végén jött ki a nyomdából. A kötetet Szarka Fedor Guidó illusztrálta. A könyveit különböző díjakkal is elismerték.

Dr. Thiel Katalin, az Eszterházy Károly Főiskola tanára, oktatásfejlesztési rektor-helyettes, aki PhD fokozatát (1999.): Hamvas Béla bölcselete Kierkegaard és Nietzsche tükrében című dolgozattal szerezte meg és kutatási témája a XIX. és XX. századi életfilozófiák és egziszentcia-filozófiák, valamint Hamvas Béla életműve. Az Ars & Vita Alapítvány és a Hamvas Collegium rendszeres előadója.

Dr. Loboczky János, az Eszterházy Károly Főiskola Filozófiai Tanszékének vezetője. Kutatási területe Lukács György és az ontológiai művészetelmélet. Hermeneutikai művészetelmélet a XX. században: Heidegger és Gadamer művészetelmélete. Több mint 40 magyar nyelven publikált dolgozata van, amely a művészet, művészetfilozófia, erkölcsiség, a zenei szép, az esztétikai nevelés, stb. kérdésekkel foglalkozik.

Alföldi László festőművész, művészeti tanulmányait 1968–69 között a Moholy-Nagy László Szabadiskolában, 1984–95. között a Budapesti Pedagógus Képzőművész Stúdióban folytatta. Tagja a Magyar Festők Társaságának, a Budaörsi Művészek Egyesületének, a Regio Art Dél-Budai Regionális Művészeti Egyesületnek. Mesterei: Aradi Jenő, Fischer Ernő voltak. Művei egyéni és csoportos kiállításon rendszeresen szerepelnek. A Fischer Művészeti Alapítvány kurátora, az életmű gondozója.

Marghescu Mária az Ars et vita Alapítvány elnöke, a Hamvas Collegium létrehozója, az EDITIO M Kiadó vezetője. Munkásságát áthatja Hamvas Béla életművének ismertté tétele, ezen kívül mintegy két évtizede Jager Willigis tanítványaként a zen hazai mentora; szoros, értő kapcsolatát a képzőművészettel több hazánkban és külföldön megrendezett kiállítása bizonyítja.

Az olvasókör 2010. őszi tematikája és időpontjai az alábbiak:

1.      Október 8.: Hamvas kontra Lukács – Hamvas Béla és Kemény Katalin Forradalom a művészetben című könyvének rövid hatástörténete, a főbb pontjai

Weiner Sennyey Tibor

(Ajánlott olvasmány: Hamvas Béla – Kemény Katalin: Forradalom a művészetben.

A mű 1947. évi megjelenését követően 1988-ban ért meg 2. kiadást, amely antikváriumokban is igen ritkán beszerezhető! Ezért a témanyitó előadáshoz az előadó által kijelölt néhány részletet az utóbbi kiadásból szkennelt formában adjuk közre a részt vevők számára!)

2.        Október 22.: Hamvas Béla művészetfelfogása miképpen kapcsolódik bölcseletéhez

dr.Thiel Katalin

(A témához kapcsolódó esszék kijelölésére a későbbiekben kerül sor.)

3.        November 5.: Az esszé, mint lehetőség – A magyar esszéirodalom és az Arkhai kötet esszéi – Hamvas Béla esszéinek művészetszemlélete

Weiner Sennyey Tibor

(Ajánlott olvasmánynak a Hamvas Béla életmű sorozat 7. kötete tekinthető, melyből szöveghelyek kiemelésére a megbeszélést megelőzően kerül sor! Megjegyzendő, hogy Hamvas művészeti esszéinek lelőhelye az életműkiadás 7. kötete!)

4.        November 19.: Hamvas és a zene

dr. Loboczky János
(Javasolt szövegek: Hamvas Béla életmű sorozat 7. kötet, Halottasének 134-140. (jelölése a továbbiakban: HB 7./134-140.) oldal; A madarak éneke HB 5./257-262. oldal; Orpheusz HB 3./463-492. oldal; VII. szimfónia és a zene metafizikája HB 18./ 129-159. oldal; Demény János Bartók (Európa műhely I: 73-115. oldal)

5.      December 3.: Meddig szól egy kép? (Vetített képes előadás-témafelvetés)

Alföldi László

6.      December 10.: A látás kreatív élménye (Vetített képes előadás)

Marghescu Mária

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét további, eddig fel nem sorolt művészeti témájú Hamvas esszére, ezek a teljesség igénye nélkül (a korábbi jelölési módot alkalmazva):

Zöld és lila HB 3. /168-182. oldal,

Csontvári Nagy cédrusa HB 3. / 65-69. oldal,

Bruegel HB 18./255-280. oldal

Az egyes alkalmak 1715-19 óra között vannak.

Pontos kezdés.

Az olvasókör az Ars & Vita Alapítvány 1056 Budapest, Váci utca 40. I/7. (23-as csengő.) alatt működik.

A 6 alkalomra szóló bérlet díja: 7500 Ft, amely részletekben is befizethető. Korlátozott számban lehetőséget tudunk biztosítani az egyes alkalmak látogatására is 1500 Ft befizetésével.

További felvilágosítás és jelentkezés

Baka Györgyi                         gyorgyi_baka@hotmail.com

(technikai megjegyzés: a fenti e-mail címben a kereszt és a vezetéknév között alulhúzás van!)

Szígyártó Gyöngyi                 szigyartogyongyi@t-email.hu

elektronikus formában.

Budapest, 2010. október 2.

a Hamvas Collegium és

az olvasókör szervezői

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s