Aktuális

AZ EMBER ISTEN KERTJÉBEN ÉL – FOTÓPÁLYÁZAT

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár és az Ars et Vita Alapítvány Hamvas Béla halálának 50. évfordulója alkalmából fotópályázatot hirdet.
A pályázat témája: A kert
Mottó: „Az ember Isten kertjében él” (Hamvas Béla)
A pályázat szellemiségét Hamvas Béla gondolatai alapján kívánjuk meghatározni, amely szerint „A természetben levő kozmikus érintést, az érzékeknek ezt a bizonyos misztikus mozzanatát keressük. Ennek a mozzanatnak az igazi természettel milyen kapcsolata van?” (Hamvas Béla: Antik és modern tájkép)
A pályamunkák beküldési határideje: 2018. október 21.
A szakmai zsűri által sikeresnek ítélt pályamunkákat díjazzuk és kiállítjuk a Hamvas Béla Könyvtárban.
Az eredményhirdetés a 2018. november 7-én, Hamvas Béla halálának 50. évfordulója alkalmából megrendezendő ünnepségen lesz.

Technikai részletek:
Az érvényes pályázat .jpg formátumú, 3000X2000 képpont minimális felbontású, digitális képeket tartalmaz.
Pályázónként maximum 3 fotót lehet beküldeni.
A fotókat a kreativpalyazat@pmk.hu email címre kérjük elküldeni. Fontos, hogy a fájlnévben szerepeljen az alkotó neve és a kép címe a következő formátumban: PályázóErvin_IstenKertjébenVirág.jpg
Kérjük a pályázókat, hogy az emailben tüntessék fel nevüket, telefonszámukat, e-mail címüket, a kép címét, valamint a technikát, amellyel készült.
Az email tárgya: Hamvas fotópályázat
A pályázaton bármilyen digitális eszközzel elkészített fotóval részt lehet venni.

 

Meghívó

az Utak a teljesség felé – Hamvas Béla és a XX. századi képzőművészet című kiállítás záró rendezvényére.

Időpont: 2015. január 29.(csütörtök) 17.00

Helyszín: Kepes Intézet, Eger, Széchenyi u. 16.

 

Program:

Kerekasztal-beszélgetés a kiállításon szereplő képzőművészekkel

Vezeti: Marghescu Mária kurátor

Zenei improvizáció hegedűre és zongorára

Előadja: Révász Ágnes zongora és Loboczky Balázs hegedű

Borkóstoló – részletek Hamvas Béla: A bor filozófiája című művéből

A rendezvényt moderálja: Dr. Thiel Katalin kurátor

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk:

 az Ars Et Vita Alapítvány, az Eszterházy Károly Főiskola és a Kepes Intézet

hamvaskiallitas_zaras_plakat

 

 

MEGHÍVÓ

a HAMVAS és SCHUMANN KARNEVÁLJA című estre.

Időpont: január 30. (péntek) 19.00.

Helyszín: FÉSZEK MŰVÉSZKLUB Budapest, Kertész u. 36. Kellér –szalon.

 

Hamvas Béla Karnevál című regényéből részleteket olvas fel Ozsgyáni Mihály színművész,

Robert Schumann Karnevál című művét előadja Dr. Gábos Judit zongoraművész, egyetemi tanár.

A szövegrészleteket összeállította: Dr. Thiel Katalin főiskolai tanár.

 

A Karnevál-hangversenyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Jegyek a helyszínen válthatók.

 

 

 

Utak a teljesség felé című kiállítás Egerben

 

Az ARS et VITA Alapítvány és a Kepes Intézet szervezésében Utak a teljesség felé címmel kiállítás nyílt meg Egerben, a Kepes György Művészeti Központban (Eger, Széchenyi István utca 16.).

A kiállítás megtekinthető 2015. Január 31.-ig.

A kiállítás első része Hamvas Béla életművét mutatja be, a második és a harmadik rész nemzetközi és magyar képzőművészeti alkotásokat vonultat fel.

A képzőművészeti alkotások bemutatásával egyrészt érzékeltetni szeretnénk azt a szellemi összetartozást, amely Hamvas Bélát a mostoha történelmi körülmények (háború, diktatúra, vasfüggöny) ellenére is a határokon túli kortársaihoz kapcsolta, másrészt fel szeretnénk hívni a figyelmet arra az új szemléletre és intenzív érdeklődésre, amely a XX. században egyre erőteljesebben fordult a keleti filozófiák, illetve a létezés nagy kérdései felé.

Ez a képzőművészetben elsősorban a tér, az „üres” szerepének újraértelmezésében nyilvánult meg, abban a törekvésben, hogy a művészi ábrázolásokon keresztül érzékelhetővé váljon a tér metafizikai dimenziója. Hamvas Béla A kínai tusrajz című írása bizonyítja, hogy szerzője mennyire érzékelte ezt az áramlatot.

I.A Hamvas Béla életművét bemutató teremben az író máig élő, érvényes és hiteles gondolatait kívánjuk eljuttatni a különböző látogatói rétegekhez, reménykedve abban, hogy az életében mellőzött, sokat nélkülöző és csak halála után elismert író méltó fogadtatásra talál. Az életművet bemutató tablók mellett ebben a teremben olyan jelentős magyar képzőművészek alkotásait is láthatjuk, akik Hamvas kortársai voltak, s akikről feleségével, Kemény Katalinnal közösen Forradalom a művészetben címmel írtak tanulmányt. Így láthatjuk többek között Ferenczy Károly, Vajda Lajos, Anna Margit, Ámos Imre, Bálint Endre és Gulácsi Lajos műveit.

II.A kiállítás második részében olyan külföldi, nemzetközileg elismert festők és szobrászok grafikai munkáit mutatjuk be, akik fő alkotói tevékenysége a XX. század második felére esik, s akik – bár többségükben fiatalabbak voltak Hamvas Bélánál, mégis kortársaknak tekinthetők.

Így láthatjuk például Miró, Tapies, Chillida, Uecker, Alechinsky és mások munkáit.

III. A harmadik részben olyan mai festők képeit vonultatjuk föl, akikre nagy hatást gyakorolt Hamvas Béla életműve, létszemlélete, így láthatjuk Klimó Károly, Nádler istván, Hollán Sándor, Deim Pál, Selényi Károly István, Bér János és mások munkáit.

A Hamvas Béla életművét bemutató irodalmi-filozófiai és a hozzá kapcsolódó képzőművészeti kiállítást összeköti a címben megfogalmazott gondolat, amely a teljesség felé való elrugaszkodás igényét, illetve az író és a művész folytonos útonlétét hivatott bemutatni. Jól kifejezi mindezt a kiállítás – Hamvas Bélától idézett – mottója: „Sok úton egyszerre megyünk. Mégis mind egy úton megyünk.”(Unicornis)

A Kepes Intézet földszinti termeiben megvalósuló kiállítás, nem csak az életmű titkaiba és a kapcsolódó képzőművészeti alkotások világába vezet be bennünket, hanem élő, interaktív programok keretében beszélgetésekre, hangversenyekre, zenei improvizációkra, dokumentumfilmek és színházi adaptáció bemutatására is sor kerül.

A kiállítást végigjárva vendégeink átfogó képet kaphatnak az életmű legfőbb gondolati csomópontjairól, a bölcseletére gyakorolt legjelentősebb hatásokról. A vitrinekben megtekinthetik Hamvas Béla megmaradt személyes tárgyait, dokumentumait és a még nem közölt kéziratait is. A dokumentumokat Dúl Antal, a Hamvas hagyaték gondozója és örököse bocsátotta rendelkezésre, az eredeti kéziratokat Palkovics Tibor válogatta.

A látogatók gazdag lelki útravalóval távozhatnak a 20. századi magyar szellemi élet kiemelkedő alakját és a kortárs képzőművészek világát megidéző kiállításról.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s